A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

Перші кроки до досягнення мети

Дата: 06.03.2018 11:45
Кількість переглядів: 925

    Безпека дитини, збереження життя та здоров’я дитини - найголовніші аспекти роботи всього колективу школи, громадськості та щоденна робота влади. Що сьогодні вкладемо і як організуємо безпеку дітей спільно з батьками, органами виконавчої влади, громадськими організаціями, українськими та міжнародними партнерами, таке  майбутнє  й будемо мати, адже невдовзі ми довіримо їм подальший розвиток та розбудову України. Тому забезпечити нашим дітям, отже і державі належний рівень безпеки – тепер і надалі наш громадянський обов’язок.

      З часу проведення об’єднання громади значно зросла  громадська активність людей: вони стали більш заінтересовані в дотриманні чистоти та порядку, цікавляться використанням коштів громади, беруть активну участь у вирішенні питань благоустрою населених пунктів. Це у більшій мірі стосується і  старшокласників Дунаєвецької ЗОШ І-ІІІ ст.  З їх настирливої позиції вже побудовано тренажерний і танцювальний майданчики на стадіоні селища Дунаївці. Але більш наполегливо шкільна Президентська республіка проявила себе в питанні забезпечення доступності та безпеки при перетині школярами залізничних колій станції Дунаївці. Їх звернення до усіх гілок влади було надзвичайно актуальним. Дана проблема уже давно назріла в селищі і тому, завдячуючи активності старшокласників школи, які мають свою громадянську позицію, та жителям селища і громади в цілому, питання будівництва пішохідного переходу через залізничні колії було винесено на розгляд сесії селищної ради.

    Через територію  смт. Дунаївці проходить залізнична лінія Південно-Західної залізниці «Жмеринка – Гречани – Кам’янець Подільський - Ларга». Щоденно тут курсують вантажні, приміські та пасажирські потяги, які сполучають міста Хмельницький, Київ, Вінниця, Кам’янець-Подільський, Чернівці.

     Залізничну колію збудовано ще у 1914 році і вона відіграла дуже велику роль в історії селища Дунаївці, але керівництво Укрзалізниці і досі не потурбувалося про безпечний перехід через колії для людей. Залізниця умовно поділяє селище на дві частини. Цей поділ створює значні незручності жителям смт. Дунаївці та громади. З однієї сторони населеного пункту знаходиться базова загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, амбулаторія загальної практики сімейної медицини, виробничі підприємства, а з іншої – дитячий дошкільний заклад, адміністративне приміщення Дунаєвецької селищної ОТГ, аптеки, магазини, ринок, приміщення залізничної станції та інші організації. Для того, аби відвідати якийсь із перелічених закладів, жителям громади, а особливо школярам, приходиться переходити залізничні колії по службовому переходу, який є вкрай небезпечний.

      З кожним роком пропускна здатність залізничної станції збільшується і це створює не лише величезні незручності для населення, але й сприяє виникненню небезпечних ситуацій, оскільки люди, коли стоїть на станції потяг, змушені здійснювати перехід через залізничні колії у невстановлених місцях: обходять рухомий склад, пролізають під вагонами чи перелазять через автозчепи. Не мають змоги перетнути залізничну колію люди з обмеженими фізичними можливостями, люди похилого віку, а також батьки з дитячими візочками.

      Жителі нашої громади,  побувавши  в розвинутих країнах Європи та Америки, оцінивши рівень життя цивілізованого світу, цілком справедливо вимагають вирішення питань соціального характеру. Тому Дунаєвецька селищна рада, розглянувши проблему із переходом через залізничні колії в селищі, запланувала будівництво сучасного надземного пішохідного переходу для створення безпечних та комфортних умов проживання в громаді.

      Уже 14 червня 2017 року Дунаєвецька селищна рада звернулась до ПАТ «Українська залізниця» з проханням допомогти у вирішенні наболілого питання із переходом, і надати технічні умови на проектування будівництва надземного пішохідного шляхопроводу через залізничні колії ст.Дунаївці в смт. Дунаївці.

        2 серпня 2017 року комісія Жмеринської дирекції залізничних перевезень своїм актом визначила місце перетину залізничних колій ст. Дунаївці пішохідним переходом і  22 серпня 2017 року комісією регіональної філії ПАТ «Українська залізниця» Південно-Західною залізницею прийнято рішення надати технічні умови на проектування з будівництва пішохідного шляхопроводу через залізничні колії в межах ст. Дунаївці.

       А вже на початку жовтня 2017 року було укладено попередній Договір за № 30-17 на виготовлення проектно-кошторисної документації з приватним виробничо-комерційним підприємством «Технотранспроект» м. Дніпро.

      З 8 по 12 жовтня 2017 року працівниками Дніпровського ПВКП «Технотранспроект» проведено інженерно-геодезичні вишукування, а з 15 по 19 жовтня 2017 року силами спеціалізованої проектно-вишукувальної організації зі Львова проводилися інженерно-геологічні вишукування місця перетину залізничних колій пішохідним переходом.

    Відділом соціально-економічного розвитку, комунальної власності, житлово-комунального господарства та благоустрою Дунаєвецької селищної ради розроблено проект «Забезпечення доступності та безпечних умов отримання послуг жителями громади через будівництво надземного пішохідного шляхопроводу через залізничні колії станції Дунаївці в смт. Дунаївці, Дунаєвецького району, Хмельницької області». Цей проект вже подано на конкурсний відбір проектів регіонального розвитку, які можуть реалізуватися за рахунок коштів  державного бюджету, отриманих від ЄС у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримки регіональної політики України.

       В разі перемоги проекту в конкурсі на будівництво може бути виділено  до 12 млн. грн.

     На даний момент дійшли до розуміння із місцевим керівництвом залізниці. В годину «пік» вже проводиться розчеплення потягів для забезпечення безперешкодного переходу школярів службовим переходом через залізничні колії.

    Для контролю за поведінкою учнів школи при переході залізничних колій, активізували роботу працівників залізниці, вчителів та чергових учнів школи.

     На сьогоднішній день Дунаєвецька селищна рада отримала акт комісії Жмеринської Дирекції залізничних перевезень з визначенням місця перетину залізничних колій ст. Дунаївці пішохідним шляхопроводом і технічні умови Регіональної філії «Південно-Західна залізниця» на проектування будівництва пішохідного шляхопроводу через залізничні колії в межах станції Дунаївці. Проектно-кошторисна документація на будівництво шляхопроводу на станції погоджена зі службами Південно-Західної залізниці.

      Даний Проект відповідає завданням Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року, затвердженої постановою КМУ від 06 серпня 2014 року № 385 насамперед цілі № 2 - «Територіальна соціально-економічна інтеграція і просторовий розвиток, а саме «Забезпечення комфортного та безпечного життєвого середовища для людини не залежно від місця її проживання».

      Крім того цей Проект відповідає і Програмі регіонального розвитку «Сільський розвиток», затверджений постановою КМУ № 821 від 07.10.2015 р.

      Втілений в життя Проект забезпечить покращення якості та доступності соціальних послуг (користування освітніми та медичними закладами, магазинами, адміністративними послугами, послугами залізничного вокзалу), безпечно добиратись жителям громади до місця роботи, забезпечить певні можливості для усіх верств населення, наблизить селище до Європейських стандартів життя.

     Надземний пішохідний шляхопровід є життєво-необхідним об’єктом який стане своєрідною візитівкою для Дунаєвецької селищної ОТГ.

 

С.М. Висоброшний 

Начальник відділу соціально-економічного розвитку,

житлово-комунального господарства,

комунальної власності, транспорту та благоустрою

виконавчого комітету Дунаєвецької селищної ради

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень