A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

Писанка мандрує…

Дата: 16.04.2018 14:26
Кількість переглядів: 767

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису

                                                                 Котилася писаночка
                                                                 З гори на долину.
                                                                 Прикотилась простісінько                                                                            До нас у гостину.

       Коли приходить весна в Україну, пробуджується і воскресає природа, відроджується життя і надходять Великодні свята, сідають люди у своїх оселях біля печей, свічок і беруться за давнє-предавнє ремесло - розписування писанок. Звичай писання писанок українцями знаний усіма.

      Бджолиний віск є обов'язковим компонентом при розписі яйця. Бджолу називають «божою мушкою», що носила свій віск від самого сонця. Віск та мед використовується в багатьох святкових обрядових стравах. У поєднанні з трьома чинниками: водою, вогнем і бджолиним воском, цілий ряд магічних символів надає писанці велику силу оберегу . 

     10 квітня в Підлісномукарівській загальноосвітній школі відбулося свято, яке належить маленькому диву - писанці, символові життя, оберегові, кожний малюнок якого таїть у собі молитви - звернення до Бога, привертає добрі сили і відвертає лихі, розповідає про створення світу, про вічні закони мудрості і любові.

      На святі учні школи  показали різноманіття писанок які можуть стати окрасою цього світлого свята та  провели дослідницько – пошукову роботу під час якої дізналися як святкували Великдень наші пращури. Творча група дітей відвідали старожилів села, які розповіли що святкували Великдень цілий тиждень. Особливо виділяють кілька днів. Наприклад у чистий четвер прийнято прибирати будинок, очищати тіло та душу, а також робити найважливіші приготування до Світлого Христового Воскресіння – фарбувати яйця, місити тісто і пекти паски.

         У Страсну п’ятницю, в день розп’яття Христа, робити нічого не можна – це вважається великим гріхом. Краще взагалі не займатися домашніми справами. Але якщо ви не встигли закінчити приготування в четвер, залишається тільки Велика субота.

      Під час заходу діти, продовжуючи традиції своїх бабусь, також співали веснянки та гаївки, грали у веселі ігри та, звичайно, водили «Кривий танок»

                                                                     Педагог – організатор
               НВК  «Підлісномукарівська ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ»
Алла   Колісник


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень