A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

Чи загрожує спалах кору дітям Дунаєвеччини?

Дата: 15.01.2018 16:49
Кількість переглядів: 817

Фото без опису

 

     За минулий рік  кількість хворих на кір  в Україні  зросла у 43 рази в порівнянні з попереднім  2016 роком.  Найвищі показники захворювання реєструються  в Одеській, Івано – Франківській , Закарпатській, Львівській, Тернопільській  областях.  Хвороба  продовжує «атакувати» країну.

     Кір – це гостре інфекційне захворювання , що характеризується загальною інтоксикацією, катаральними ураженнями  верхніх дихальних шляхів, поетапною появою плямисто – папульозної висипки та специфічною висипкою на слизовій оболонці ротової порожнини.

     Захворювання зустрічається  в усіх кліматичних зонах і серед представників усіх рас. Збудник кору – РНК- вмісний вірус, має багато спільних ознак із вірусами чумки собак  і чуми великої рогатої худоби. Вірус кору не стійкий і швидко гине у зовнішньому середовищі. Особливо чутливий вірус до впливу високої температури ( вище плюс 37 град.), висушування, дезінфікуючих засобів, проте стійкий до дії низьких температур(до мінус 70 град.) 

     Джерелом інфекції є хвора на кір людина. Хвора людина заразна в останні 1-2 дні інкубаційного періоду і аж до 4- 5 дня від початку висипання, а за наявності ускладнень до 10 дня від початку висипань. Вірус міститься в мікроскопічно малих частинках слизу носоглотки, дихальних шляхів, які легко розсіюються від хворої людини  при кашлі та чханні  на відстань до 10 метрів.

     На початку хвороби симптоми дуже нагадують звичайну респіраторну інфекцію: з’являється кашель, нежить, кон’юктивіт. Через 5-7 днів з’являється висипка на м’якому піднебінні та слизових рота , згодом  посилюється кашель та запалення очей, з’являється рясне висипання (починається з ділянки за вухами, обличчі), температура  в цей період дуже висока – до 39- 40 градусів. Наступного дня висипка розповсюджується на тулуб, а згодом з’являється і на кінцівках. У весь період висипання значно посилюються клінічні прояви усіх катаральних симптомів, що вже стає небезпечним для здоров’я.

      Корева інфекція небезпечна тим, що вона дуже понижує імунітет,  організм стає чутливим  до будь – якої бактеріальної  інфекції. Ускладнення кору набагато грізніші від самої хвороби, не рідко становлять реальну загрозу для життя : зі сторони нервової системи виникають менінгіти, енцефаліти, зі сторони дихальних шляхів – пневмонії та бронхіти, дуже часто виникають запалення вух – отити…Окрім цього , як на початку , так і наприкінці  перебігу недуги у хворих  може спостерігатись  затруднене  дихання,  дитина може навіть задихнутись. Такий стан потребує реанімаційної допомоги.

     До кору сприйнятливі усі люди (незалежно від їхнього віку), які не хворіли на кір та ті, що не мають захисного рівня  протикорового імунітету набутого після щеплення. У дорослих кір протікає у значно важчій формі. До речі - крім людини,  до кору сприйнятливі мавпи  - єдині з усіх тварин, серед яких ця інфекція виникає в природних умовах.

    Кір належить до керованих інфекцій : запобігти захворюванню можна лише щепивши дитину. Вакцинацію роблять дітям віком у 12 місяців та в 6 років.

    Для запобігання спалахів та епідемій, як кором так і іншими керованими інфекціями, відсоток щеплених повинен сягати не менше 95%.

    Тож чи загрожує спалах кору нашим дітям?

     На жаль за даними ВООЗ, Україна увійшла до переліку країн,  де рівень вакцинації від усіх дитячих інфекцій нижчий за 50 %.  

    В нашому районі ситуація  дещо краща: за даними районного Центру ПМСД  із 707 дітей віком 12міс., що підлягали щепленням – щеплення зроблено  582 діткам – 82 %, а із 677 дітей віком 6 років – щеплення отримали  588 дітей – 87%.

     Набагато гірша ситуація із щепленнями дітей була  в попередні роки(відсоток щеплених 6-и річок в 2016році не перевищував 23%). А тому ще досить багато дітей Дунаєвеччини   реально можуть захворіти на кір та інфікувати ним інших як дітей так і дорослих.

    Шановні батьки! На теперішній час наша лікарня в повному обсязі забезпечена якісною та безпечною вакциною проти кору в комбінації із краснухою та паротитом. Не грайте в «російську рулетку» із здоров’ям ваших дітей, своїм здоров’ям та здоров’ям  оточуючих. Згадайте гарне  українське прислів’я  «Береженого й  Бог береже» та в найкоротші терміни  зробіть щеплення вашим дітям від кору та інших керованих інфекцій.

Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Дунаєвецького районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області
Костриба Н.Б.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень