A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

Нарада під головуванням Президента України з питань реформування сільської медицини

Дата: 12.09.2017 16:38
Кількість переглядів: 788

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису 

     11 вересня 2017 р. в м. Києві під головуванням Президента України Петра Олексійовича Порошенка відбулася нарада з питань реформування сільської медицини, в якій взяли участь Дунаєвецький міський голова Веліна Заяць, Дунаєвецький селищний голова Антон Камінський, виконуючий обов’язки головного лікаря КЗ Дунаєвецької міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Сергій Понцак.

     Розпочавши нараду, Петро Порошенко наголосив на тому, що держава має докласти максимум зусиль для поліпшення рівня медицини в сільській місцевості і прискорення реалізації відповідної програми. «Значною, важливою складовою частиною медичної реформи є ситуація з рівнем забезпечення медичними послугами на селі», — наголосив він.

     Україна є не лише однією з найбільших за площею країн Європи, а й країною, де найбільша частина населення проживає в сільській місцевості — 33%. При цьому Президент України підкреслив, що рівень медичних послуг є абсолютно незадовільним. «Поточний стан — жахливий. Лише 17% фельдшерсько-акушерських пунктів (далі — ФАП) і амбулаторій забезпечені транспортом. Не вистачає обладнання, ліків, у значній частині ФАП немає медичного персоналу. Ми платимо дуже дорогу ціну за уповільнення реформування медицини», — підкреслив П. Порошенко.

     Зважаючи на жахливий стан справ у медичній галузі в сільській місцевості, за дорученням Глави держави й була розроблена програма реформи сільської медицини. Ця програма, на переконання Президента, «дає сучасні відповіді на виклики, які існують зараз перед державою».

     Серед новацій, які пропонується запровадити, — телемедицина. За словами П. Порошенка, у кожному ФАП, амбулаторії будуть створені умови, щоб медичний працівник зміг зробити якісне обстеження пацієнта та отримати консультацію від своїх колег з району чи більш кваліфікованих профільних лікарів. «Буде проведений широкополосний інтернет. Медичний працівник, який буде мотивований там працювати, матиме доступ для того, щоб отримати консультацію найкращого фахівця», — зазначив П. Порошенко.

    За його словами, сімейний лікар на рівні району матиме можливість давати направлення, рекомендувати або зробити запит на консультацію фахівців вищої категорії — професорів.

     Президент України повідомив, що під час його міжнародних візитів серед питань, які обговорювалися з лідерами європейських держав, були і питання успішного досвіду застосування такого принципу роботи та надання медичної допомоги громадянам. «Ми говорили з президентом Світового банку під час мого візиту у Вашингтон. Я сподіваюся, що до кінця року він буде в Україні, і це буде окрема програма — підтримки телемедицини на селі в Україні», — зауважив П. Порошенко.

     Крім того, Глава держави має намір звернутися до Уряду та Верховної Ради України, щоб передбачити фінансування цієї програми у бюджеті на наступний рік. «Ми можемо все зробити швидко. І я буду просити Уряд і народних депутатів врахувати видатки на цю програму і в бюджеті 2018 р.», — сказав він.

     Також, на переконання П. Порошенка, цілком справедливим і правильним буде спрямування частини коштів, вилучених Генеральною прокуратурою України у представників колишньої влади, на розвиток медичної галузі в сільській місцевості.

     Він зазначив, що програма, так само, як і медична реформа загалом, також відкрита для повного і детального обговорення.

     «Маємо зробити максимум для того, щоб прискорити запровадження цієї програми», — зазначив Глава держави, додавши, що для цього має бути запроваджений широкополосний інтернет, 4G-зв’язок, встановлене обладнання, проведені необхідні будівельні роботи, а також підвищено мотивацію лікарів у сільській місцевості та фахівців, які надаватимуть консультації дистанційно. «І головне — для мешканця села ця послуга має бути безкоштовною. Це принципово. Держава має можливість захистити громадянина», — додав П. Порошенко.

За матеріалами Офіційного інтернет-представництва Президента України та офіційного сайту Дунаєвецької міської ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень