Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

Реформа первинної медичної допомоги розпочалася. Приєднуймося!

Дата: 31.05.2018 10:17
Кількість переглядів: 1496

Фото без опису

     Первинну медичну допомогу (ПМД) в Україні надають амбулаторії загальної практики – сімейної медицини (АЗПСМ) та ФАПи. Основною метою реформування ПМД є створення умов для того, щоб більшість (біля 80%) проблем із здоров’ям люди могли вирішувати  в місцевих лікувальних закладах, як це робиться у більшості країн. У заклади вторинного і третинного рівнів (районні та обласні заклади) пацієнти мають звертатися тільки при наявності реальної потреби. Це буде зручно для пацієнтів та збереже їхні кошти. Формується спроможна мережа ПМД із окремим фінансуванням, розмір якого буде залежати від кількості зареєстрованих у закладі пацієнтів. Передбачається набагато вищий рівень забезпечення амбулаторій засобами діагностики та лікування, транспортом, засобами інформатизації, значне скорочення документації і переведення її в електронні варіанти. Це допоможе наблизити рівень первинної допомоги до сучасних вимог, за якими працює ПМД у світі. Реформа не передбачає погіршення умов надання допомоги або якихось додаткових оплат від пацієнтів чи скорочення закладів, як це часто звучить по ЗМІ, в т.ч. і від деяких політиків та медиків.

    Відношення до реформи в суспільстві неоднозначне. Звичайно, реформа має недоліки і потребує вдосконалення, але без змін наша медицина майбутнього не має. Прогресивно налаштовані практикуючі лікарі та організатори охорони здоров’я реформу оцінюють позитивно. Супротив реформам чинять переважно ті, хто звик працювати по старому, хто хоче і надалі тримати нас залежними від незрозумілих процесів і мати на тому вигоду. Твердження про те, що особливий менталітет українців вимагає надання медичної допомоги старими методами та за допомогою старих організаційних форм роботи закладів охорони здоров’я, до яких вони нібито звикли, є абсурдним. Допомога всім людям у світі має надаватися сучасними методами і способами. Але сприйняти медичну допомогу на сучасному рівні та приділяти належну увагу своєму здоров’ю може тільки самосвідома, відповідальна та вільна у своєму виборі людина. Вказане є однією з причин того, чому багато пацієнтів віддають перевагу застарілим або неефективним методам та способам лікування і профілактики. Але це тема окремої розмови.

       В теперішній час проводиться приписна кампанія пацієнтів. Порядок її проведення встановлений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.03.2018 р. № 503 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу». Кожна людина має визначитися із закладом та лікарем, у якого бажає отримувати ПМД, явитися в амбулаторію та оформити декларацію із обраним лікарем. При собі потрібно мати паспорт або ідентифікаційний документ, що посвідчує особу (для дитини свідоцтво про народження), ідентифікаційний код, мобільний телефон (при наявності). Пацієнту необхідно обрати для себе контактну особу із своїх рідних чи близьких та знати її номер телефону. При реєстрації дітей до 14 років включно та недієздатних осіб законний представник пацієнта додатково подає документи, що посвідчують його особу та повноваження законного представника (свідоцтво про народження, посвідчення) відповідно до законодавства.

     Пацієнтам, які за станом здоров’я чи з інших причин не зможуть з’явитися у лікувальний заклад, буде надана можливість вирішити вказане питання за межами амбулаторії. Реалізується це наступним чином. Уповноважена особа (у селі це частіше буде працівник ФАПу) зустрінеться з пацієнтом чи з його законним представником вдома або в іншому узгодженому місці. Після підписання останніми згоди на обробку персональних даних уповноважена особа збере необхідну інформацію, включаючи інформацію про обраний пацієнтом заклад та лікаря, скопіює (сфотографує) документи пацієнта і передасть ці дані в АЗПСМ для оформлення декларації та введення її до електронної системи охорони здоров'я. Два примірники декларації доставляються пацієнту для підписання. Один підписаний примірник декларації передається у амбулаторію, а другий залишається у пацієнта. Неприпустимо передавати будь-кому оригінали власних документів. Їх потрібно і можна надавати тільки для копіювання у вашій присутності.

     На території Дунаєвецької селищної об’єднаної територіальної громади функціонує три АЗПСМ, у яких можна підписати декларації з такими лікарями:

 

Дата народження

Стаж роботи
(років)

Місце роботи

Спеціальність

Кваліфіка-ційна категорія

Безпалько
Марія Дмитрівна

1958

32

Малієвецька АЗПСМ

Лікар загальної практики/ сімейний лікар

перша

Войтков
В’ячеслав Володимирович

1957

32

Міцівецька

АЗПСМ

Лікар загальної практики/ сімейний лікар

Лікар-спеціаліст

Грищук
Олег Васильович

1959

 

35

АЗПСМ

смт. Дунаївці

Лікар загальної практики/ сімейний лікар

вища

Дрезднель
Валентин Львович

1952

42

АЗПСМ

смт. Дунаївці

Лікар загальної практики/ сімейний лікар

перша

Патюк
Лариса Степанівна

1966

27

АЗПСМ

смт. Дунаївці

Лікар загальної практики/ сімейний лікар

перша

Чахаровський
Віталій Болеславович

1957

38

Малієвецька АЗПСМ

Лікар загальної практики/ сімейний лікар

перша

      Конкретну інформацію про можливості надання ПМД та умови роботи кожної амбулаторії можна дізнатися безпосередньо у закладах. Вибір амбулаторії, де пацієнт виявить бажання отримувати ПМД, не залежить від його місця проживання, а тому можна укладати декларації також із лікарями інших закладів. Зі списком лікарів Дунаєвецького району можна ознайомитися у газеті «Дунаєвецький вістник» № 18 від 3 травня 2018 року. Вибір закладу ПМД та лікаря робиться тільки добровільно. Ніхто не має права змушувати пацієнта до вибору певного закладу чи лікаря. Декларацію можливо підписати тільки з одним лікарем. Оптимальна кількість пацієнтів на одного сімейного лікаря становить 1800 осіб.

       Згідно порядку фінансування програми медичних гарантій з 01.07.2018 на зареєстрованого пацієнта буде виділятися в залежності від віку 370 - 1480 грн, проти 240 грн на незареєстрованого. А після повного переходу на новий механізм фінансування бюджетні кошти для закладів ПМД будуть виділятися тільки на зареєстрованих пацієнтів. При недостатній кількості зареєстрованих пацієнтів виникнуть проблеми з фінансуванням і, відповідно, з існуванням амбулаторій та ФАПів, а особа, яка не підписала декларації ні з ким із лікарів, не буде мати можливості отримувати належну первинну медичну допомогу.

       Інформація про можливі зміни процедури реєстрації пацієнтів і необхідна для громадськості інформація по реформуванню ПМД буде доводитися через працівників ФАПів, оголошення, засоби інформації. Дунаєвецька селищна рада виділила кошти для придбання оргтехніки. Після її встановлення реєстрація пацієнтів буде проходити  значно швидше.

      Прошу жителів громади активно включитися в процес реєстрації пацієнтів. Від вас залежить, де та у кого ви будете мати можливість отримати первинну медичну допомогу, та чи буде така можливість взагалі. Простіше кажучи, якщо хочете, щоб працювали амбулаторії та ФАПи і зберігся кваліфікований персонал – реєструйтеся.

Завідувач АЗПСМ смт. Дунаївці – лікар ЗП/СЛ
Олег Грищук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень