A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

Cмертельне отруєння можна попередити!

Дата: 13.06.2018 08:53
Кількість переглядів: 682

Фото без опису

 

  За офіційним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Україні погіршилась епідситуація щодо захворюваності на ботулізм. З другої половини травня цього року почастішали випадки захворювання серед населення, які пов’язані із вживанням в’яленої невипотрошеної риби, що виготовлялась в домашніх умовах самостійно, або була придбана в місцях стихійної торгівлі. З початку року спеціалісти служби різних регіонів країни взяли участь у розслідуванні 31 випадку захворювання на ботулізм, в результаті яких постраждало 28 осіб, з них 11 випадків пов’язано із вживанням рибних продуктів, які були виготовленні у побуті, або невідомого походження(серед захворілих на ботулізм зареєстровано 2 летальні випадки). 
      Ботулізм - важке харчове отруєння, смертність від якого сягає 20 відсотків. Збудник ботулізму (ботулінічна паличка) широко поширений у природі і тривалий час може перебувати в грунті у вигляді спор та виявляється в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Спори витримують кип’ятіння до 5 годин( при домашньому консервуванні продуктів спори не знищуються). Без доступу кисню, бактерії ботулізму починають розмножуватись й виділяти токсин, який є найсильнішою природною отрутою бактеріального походження. Особливо небезпечні це – консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна та рибна продукція, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку збудників та токсиноутворення . У твердих продуктах токсин може утворитись лише в тій ділянці, де розмножилася спора (гніздове розташування). Тому не рідко захворюють не всі люди, які вживали один і той же продукт. Важливо знати: для того щоб спори перетворилися на вегетативні форми, розмножилися і утворили токсин , потрібен певний час – ботулізм ніколи не виникає після вживання свіжоприготовлених продуктів та страв. 
У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим швидше та якісніше звільнено від кишок та вимито у проточній воді рибу, м'ясо, відмито городину, гриби та іншу сировину перед консервуванням, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Слід мати на увазі, що навіть у тих випадках , коли токсин у продукті утворився, захворюванню можна запобігти. Для цього, перед споживанням домашньої консервації, шинки, ковбаси необхідно їх ретельно прокип’ятити впродовж 15 -30 хвилин, або добре просмажити , та вживати в той же день, пам’ятаючи, що ботулінічний токсин не стійкий до дії високих температур, а спори, що збереглися в продукті проростуть через 1 – 2 дні і почнуть продукувати токсин. Увага: заражений ботулізмом продукт у більшості випадків не змінює свій зовнішній вигляд, смак та запах і його не можливо відрізнити від безпечного. 
     Ви повинні знати, що від моменту вживання зараженого ботулізмом продукту до перших ознак хвороби (інкубаційний період) проходить від 2 годин до 10 діб, найчастіше 18 -24 годин. Чим більша кількість токсину, що потрапив до організму, тим коротший інкубаційний період, тим важчий перебіг хвороби. Симптоми найчастіше проявляються в одному із трьох варіантів, при яких переважають розлади функції шлунково - кишкового тракту, розлади зору, або розлади функції дихання. Температура при ботулізмі залишається нормальною, або дещо знижується. Найбільш важкий перебіг буває при розладах дихання – з’являється відчуття нестачі повітря, змінюється голос, порушується процес ковтання. У важких випадках на 2 -3 день наступає смерть хворого від дихальної недостатності. Хворі на ботулізм підлягають негайній госпіталізації та лікуванню в умовах стаціонару. Проте, навіть у разі своєчасно розпочатого лікування смертність від ботулізму залишається високою. 
       У випадку появи будь – яких симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря і ні в якому разі не займатись самолікуванням.

 

Начальник відділу державного нагляду 

за дотриманням санітарного законодавства

Дунаєвецького РУ ГУ ДПСС в Хмельницькій обл. 

Костриба Н.Б.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень