Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

Сезон грипу та інших ГРВІ починається. Будьмо готові!

Дата: 31.10.2018 09:23
Кількість переглядів: 731

Фото без опису

 

    Розпочинається епідемічний сезону грипу та інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) 2018-2019 рр. Засоби масової інформації часто створюють надмірний ажіотаж стосовно цієї теми. Всі мають розуміти, що сезонний ріст захворюваності на ГРВІ, в т.ч. на грип або епідемії бувають кожного року та протікають по схожих закономірностях. Не потрібно їх боятися та панікувати. Нашим завданням є уникнення хвороби, а якщо це не вдалося — лікування її адекватними методами. Хоча ці захворювання відносяться до простудних, розвиваються вони не стільки через переохолодження (хоча воно може сприяти хворобі), як внаслідок зараження вірусами.

       Найнадійнішим способом запобігти грипу або полегшити його перебіг є вакцинація. Краще зробити її в жовтні-листопаді, але можна і пізніше. Тільки слід розуміти, що щеплення проти грипу не попереджує інших ГРВІ.

    Грип та інші ГРВІ передаються від хворого здоровому повітряно-крапельним та контактним шляхом. Враховуючи це, уникнути хвороби та запобігти зараженню інших в розпал сезону  простудних захворювань допоможуть також наступні поради:

  • 1. Уникайте близького контакту з хворими.  Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель. Якщо є хворий у сім’ї, йому бажано виділити окреме приміщення, окремий посуд, який потрібно дезинфікувати. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію поруч з іншими, щоб вберегти їх від хвороби. 
  • 2. Захворіли — лишайтеся вдома. Якщо можливо, то візьміть вихідний з роботи або навчання. Грип швидко передається іншим, тож ваше перебування в людних місцях сприятиме поширенню інфекції. 
  • 3. Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою органи дихання — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим. 
  • 4. Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі, вологі серветки. 
  • 5. Намагайтеся не торкатися обличчя. Очі, рот та ніс для мікробів, як вхідні двері. На руках дуже багато мікробів та торкаючись ними обличчя ви збільшуєте їхні шанси потрапити в організм. 
  • 6. Привчіть себе до корисних звичок. Ретельно очистіть та продезинфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий. Стежте за достатньою кількістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

      Якщо ви все таки захворіли, дотримуйтесь таких порад:

  • контролюйте температуру тіла не менше двох разів на добу та при погіршенні стану, жарознижуючі, якщо для цього  нема інших спеціальних показів,  варто приймати тільки при температурі вище 38,5°С (для лікування гарячки у дорослих та дітей допускається прийом препаратів парацетамолу та ібупрофену);
  • підтримуйте температуру в приміщенні 18-20°С;
  • підтримуйте вологість у приміщенні 70±10%;
  • дотримуйтесь ліжкового режиму;
  • залишайтесь вдома 24 години після останнього періоду гарячки;
  • провітрюйте приміщення не менше двох разів на добу;
  • вживайте достатню кількість рідини (компот, сік, морс, мінеральна вода та ін.);
  • при контакті з здоровими людьми одягайте медичну маску, щоб захистити оточуючих;

   Уважно контролюйте свій стан, або стан іншого хворого, особливо дитини. Якщо з’явились небезпечні ознаки (задишка, висипи на шкірі, кровохаркання, синюшний відтінок шкіри, блювання та/або пронос, біль в грудях, зниження тиску, сповільнений пульс, аритмія, порушення свідомості, судоми), необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Звернутися планово (для виключення ускладнень) потрібно також коли гарячка вище 38°С триває більше трьох діб або вище 37°С більше 5 діб.

     У попередженні та лікуванні простудних захворювань не варто надміру сподіватися на різні популярні та розрекламовані способи і лікарські засоби. Слід уникати надмірного прийому ліків  та використання бездоказових методів для лікування чи профілактики грипу та ГРЗ, особливо – у дітей. Антибіотики, противірусні препарати (арбідол, аміксин та ін.), «імуномодулятори та імуностимулятори», інтерферони та гомеопатичні препарати (афлубін, анаферон і т.п.) неефективні та не рекомендовані для лікування  ГРВІ. Ефективність  теплових процедур, вітамінів, антигістамінних та рослинних препаратів не доведена, а «Сиропи від кашлю» можуть бути шкідливими для дітей до 4 років. Використання вказаних засобів не прискорює одужання та не попереджує ускладнень. Комбіновані ліки “від застуди та грипу” (флюколд, терафлю, комбігрип, максигрип та подібні.) не діють на віруси, а тільки полегшують симптоми (гарячку, болі, закладеність носа) у дорослих. Вони є забороненими для дітей молодшого віку, можуть бути небезпечними для людей похилого віку та при наявності деяких хвороб. Що стосується препаратів, які зменшують біль у горлі чи полегшують кашель — за кордоном такі ліки не застосовують, оскільки вони не мають жодної доказової ефективності у лікуванні цих симптомів, а просто ненадовго полегшують стан хворого.  Для полегшення симптомів, при потребі, краще використовувати парацетамол або ібупрофен.

    Особливо дивує, з якою безпечністю деякі батьки напихають своїх дітей майже всіма можливими, та в більшості випадків непотрібними лікарськими засобами, в т.ч. у вигляді таблеток, сиропів, ін’єкцій, інгаляцій. За висловом відомого педіатра Є.Комаровського, такі дії знаходяться за межами інтелекту. Не робіть цього! Це небезпечно! Звичайну застуду чи ГРВІ з легкими симптомами лікують лише постільним режимом і рясним питтям протягом 3-5 днів. Організм цілком може впоратись із вірусом сам.

      Лікуймося розумно та відповідально, і ніякі віруси нам не страшні.

Завідувач АЗПСМ селища Дунаївці

Олег Грищук

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень