A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ РАДИ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ДУНАЄВЕЦЬКОГО РАЙОНУ

Дата: 13.12.2018 15:24
Кількість переглядів: 705

   За ініціативи Глави держави Петра Порошенка, з метою сприяння налагодженню ефективної взаємодії державних органів з органами місцевого самоврядування у питаннях напрацювання оптимальної моделі розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади, здійснення реформ у сфері децентралізації управління регіональним розвитком, вирішення проблемних питань життєзабезпечення населення, 21 квітня 2015 року утворено Раду регіонального розвитку як консультативно-дорадчий орган при Президентові України. За дорученням Президента відповідні ради регіонального розвитку мають бути створені на обласному рівні, і на рівні районів.

    12 листопада 2018 року, під головуванням Президента України Петра Порошенка та за участю Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана в м.Київ відбулося засідання Ради регіонального розвитку. Головним завданням яке було поставлене на даному засіданні для представників усіх гілок влади – це належна реалізація на місцях ключових реформ започаткованих на сьогодні в державі.

    30 листопада цього року під керівництвом голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового відбулося засідання Ради регіонального розвитку Хмельницької області. Це засідання стало важливою подією, адже відкривав захід Президент України Петро Порошенко, який цього дня перебував з робочою поїздкою на Хмельниччині. У своїй промові Глава держави відзначив, що Хмельниччина є лідером у впровадженні реформи децентралізації, а її досвід може слугувати для інших регіонів прикладом. Також під час даного засідання Президент України наголосив, що регіональні влади мають підготувати плани розвитку територій на 2019-2021 роки і чітко визначити пріоритети. За словами Глави держави – розробка Стратегії регіонального розвитку для кожної території є одним із першочергових завдань, адже лише маючи чіткий план того, як має розбудовуватися та розвиватися регіон, можна очікувати на гарні результати.

  Так, 12 грудня 2018 року під головуванням голови Дунаєвецької райдержадміністрації, голови Ради регіонального розвитку Дунаєвецького району Олександра Бернашевського відбулось перше установче засідання Ради регіонального розвитку Дунаєвецького району. Участь в засіданні Ради взяли перший заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Володимир Кальніченко, голова Дунаєвецької районної ради Ольга Михальська, перший заступник голови Дунаєвецької райдержадміністрації Руслан Смолінський, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, голови об’єднаних територіальних громад району, члени Ради регіонального розвитку Дунаєвецького району, представники бізнесу, аграрного сектору, делегації від установ, підприємств та організацій району, представники засобів масової інформації, громадськість.

   Перед початком засідання учасники зібрання хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих героїв Небесної сотні та загиблих воїнів, які віддали життя за незалежність та територіальну цілісність України.

 Розпочав засідання голова райдержадміністрації Олександр Бернашевський, який зазначив, що відповідно до розпорядження голови Дунаєвецької районної державної адміністрації від 27 листопада 2018 року №624/2018-р утворено Раду регіонального розвитку Дунаєвецького району. Олександр Вячеславович наголосив на тому, що дана Рада є аполітичною, тобто поза політикою, це є консультативно-дорадчий орган при Дунаєвецькій районній державній адміністрації до складу якого увійшло 110 членів ради, зокрема це – представники виконавчої влади району, органів місцевого самоврядування, представники галузей освіти, медицини, представники бізнесу, аграрного сектору, громадськості.

    Керівник району підкреслив, що до основних завдань Ради належить сприяння налагодженню ефективної взаємодії державних органів, зокрема місцевих органів виконавчої влади, з органами місцевого самоврядування щодо удосконалення державного будівництва, напрацювання новітніх підходів у сфері регіонального розвитку. Також на цей орган покладено функцію вироблення узгодженої позиції щодо соціально-економічного та гуманітарного розвитку регіонів, механізмів подолання диспропорцій розвитку територій, ефективного використання економічного потенціалу регіонів, підвищення їх інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності та ін.

 Голова райдержадміністрації наголосив на тому, що процес децентралізації влади в Україні був впроваджений для того, щоб максимально наблизити громаду до влади, людину – до прийняття рішення, яким забезпечується її життя.

   Голова Дунаєвецької районної ради Ольга Михальська розповіла про процес впровадження реформи децентралізації в Дунаєвецькому районі, та зазначила, що її результати вже досить вагомі та відчутні для кожного жителя Дунаєвеччини.

  Перший заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Володимир Кальніченко у своєму виступі зазначив, що як наголошує Глава держави, з урахуванням вже набутого досвіду нам необхідно посилити плановість і подолати непередбачуваність в реалізації політики розвитку регіонів. Тому зараз основне завдання, яке поставив Президент України усій регіональній владі в державі, зокрема й на Хмельниччині, і в кожному районі області – розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки. І не просто розробити, а й почати обговорення цих планів в громадах, з кожним жителем в кожному населенному пункті. Ці плани мають бути прийняті на рівні районів – де кожна громада має визначити свої переваги, пріоритети і на їх основі в планах мають з’явитися першочергові об’єкти, які будуть реалізовуватися в подальшому, та які будуть для всіх головними маркерами розвитку територій.

    Одним з основних питань порядку денного засідання було формування перспективного плану розвитку територій Дунаєвецького району на 2019-2021 року.

   З метою визначення в подальшому стратегії розвитку Дунаєвецького району до 2021 року, начальник управління економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Тетяна Тиран довела до відома присутніх інформацію про реалізацію проектів та програм регіонального розвитку, за рахунок усіх джерел фінансування на території Дунаєвецького району протягом 2015-2018 років.

  У своїй доповіді Тетяна Миколаївна зазначила, що усі досягнення, реалізація нових проектів та успішні ініціативи стали можливими завдяки реформі децентралізації влади. А найвагомішим інструментом фінансового стимулювання регіонального розвитку є фінансування проектів місцевого розвитку за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку.

   Завдяки потужній державній підтримці впродовж 2015-2018 років у рамках виконання регіональної Стратегії та добровільного об’єднання територіальних громад в районі реалізовано 10 проектів. Зокрема, в 2015 році було завершено будівництво палатного корпусу з терапевтичним відділенням та дитячою консультацією Дунаєвецької ЦРЛ – з Державного фонду регіонального розвитку було використано 7,9 млн. грн., а загалом, включаючи кошти районного бюджету, освоєно 8,8 млн. грн., що дало можливість в лютому 2016 року офіційно відкрити прекрасний новітній лікарняний корпус.

   У 2016 році з Державного фонду регіонального розвитку до району спрямовано понад 3 млн.грн., за які реалізовано 2 проекти з 10 %-вим співфінансуванням з місцевих бюджетів, а саме: реконструкція корпусу №2 Смотрицького ДНЗ і розпочато реконструкцію другої черги очисних споруд та напірного колектора.

     Протягом 2017 року з Державного фонду регіонального розвитку в район надійшло 10,9 млн.грн., за рахунок яких реалізовувалося вже 5 проектів з співфінансуванням із місцевих бюджетів більше 2 млн.грн. Три проекти стосувалися утеплення фасадів, горищного перекриття та заміни опалення будівель Дунаєвецької центральної районної лікарні: пологового відділення та жіночої консультації; будівлі лабораторії; цеху дитячого харчування. Загальна кошторисна вартість цих проектів становила 4,2 млн.грн., з яких за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку виконано робіт на 3,7 млн. грн., решта – кошти районного бюджету.

  Також, в минулому році за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку Дунаєвецькою селищною об’єднаною територіальною громадою реалізовано проект по будівництву спортивного майданчика, а Дунаєвецькою об’єднаною територіальною громадою протягом 2017 та 2018 років продовжується реалізація проекту по реконструкції другої черги очисних споруд: на 2017 рік з Державного фонду регіонального розвитку передбачено та використано 5 млн. грн., з міського бюджету, як співфінансування, використано 962 тис. грн. На 2018 рік з Державного фонду регіонального розвитку передбачено 1 млн. грн., з міського бюджету – 200 тис. грн.

   У 2018 році з Державного фонду до району спрямовано понад 10 мільйонів гривень і більше 1 млн.грн. з місцевих бюджетів. За рахунок цих коштів до кінця року планується завершити реалізацію 4 проектів. Окрім очисних споруд за кошти Державного фонду регіонального розвитку реалізовується ще 3 проекти: капітальний ремонт кардіологічного відділення Дунаєвецької ЦРЛ на 1,7 млн.грн. та 270 тис. грн. співфінансування з районного бюджету; утеплення фасадів та горищного перекриття будівлі Дунаєвецького НВК «ЗОШ І-ІІІ ст., гімназія» на 2,9 млн. грн. та співфінансування міського бюджету 530 тис. грн.; а також реконструкція водогону у смт Дунаївці на 4,4 млн. грн.

     У наступних роках обсяг коштів фонду має бути не меншим. Це дасть можливість розпочати роботу на інших масштабних соціальних об’єктах, термін реалізації яких 2-3 роки.

  Чотири роки поступового впровадження децентралізації влади в Дунаєвецькому районі довели її економічну та політичну ефективність для громад та громадян. Починаючи з 2016 року для об’єднаних територіальних громад передбачена субвенція на формування інфраструктури. За 3 роки об’єднані територіальні громади направили зазначені кошти на придбання техніки, на будівництво та дооблаштування сміттєсортувального заводу, на капітальні ремонти приміщень бюджетної сфери, впровадження заходів по енергозбереженню, вуличне освітлення населених пунктів, реконструкцію водопровідних мереж та інше.

   Таким чином, завдяки спільній роботі по створенню об’єднаних територіальних громад в загальному протягом 2016-2018 років в район додатково надійшло коштів в сумі 70,7 млн. грн., за які ОТГ реалізували 75 інвестиційних проектів, враховуючи те, що субвенція на розвиток інфраструктури є додатковим джерелом фінансування.

     Загалом протягом 2015-2018 років в районі за вище перераховані кошти державного бюджету реалізовано 95 проектів на загальну суму 110,5 млн. грн.

    Задля економічного розвитку і ефективного використання всіх фінансових ресурсів в районі розпочато роботу над створенням нової Стратегієї, яка стане майданчиком для нашої подальшої діяльності. Тому необхідно визначити, що потрібно зробити першочергово, від чого поліпшиться життя людей на кожній території, у кожному населеному пункті.

      Також, Тетяна Миколаївна окреслила важливі стратегічні цілі, які ставить перед собою влада району на 2019-2021 роки. Серед них – енергоефективність комунальних закладів і благоустрій територій, водозабезпечення, ремонти дорожнього покриття, соціальні гарантії та соціальний захист місцевого населення, залучення інвестицій, впровадження перспективних проектів розвитку інфраструктури району.

  Голова ради підприємців Дунаєвецької міської ради Владислав Городецький розповів про діяльність ради підприємців, окреслив основні проблемні питання та перспективи розвитку підприємництва у районі.

   В ході засідання Ради регіонального розвитку Дунаєвецького району виступили також виконуючий обов’язки начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Анатолій Повзенюк та голова фермерського господарства «Барда -2007», депутат Смотрицької селищної ради Йосип Бомк, які довели до відома присутніх стан справ та перспективи розвитку галузі сільського господарства у районі.

  Перший заступник голови райдержадміністрації Руслан Смолінський провів аналіз фінансової галузі району, та розповів про резерви наповнення місцевих бюджетів на 2019-2021 роки.

    Також до слова були запрошені: голова Дунаєвецької міської об’єднаної територіальної громади Веліна Заяць, голова Дунаєвецької селищної об’єднаної територіальної громади Антон Камінський, голова Смотрицької селищної об’єднаної територіальної громади Людмила Пелих, голова Маківської сільської об’єднаної територіальної громади Анатолій Кушнір. Голови ОТГ району поділились важливими здобутками та досягненнями за період роботи їх об’єднаних територіальних громад в умовах децентралізації та окреслили основні пріоритетні напрямки розвитку своїх громад в подальшому.

   На сьогоднішній день представники влади та жителі інших районів Хмельницької області, які ще не долучились до процесу об’єднання мають можливість спостерігати за стрімким розвитком об’єднаних територіальних громад Дунаєвецького району та переймати в свою чергу позитивний досвід.

    Доктор історичних наук, заслужений працівник народної освіти України Віктор Прокопчук розповів присутнім про основні моменти впровадження реформи галузі освіти в Україні та в Дунаєвецькому районі зокрема.

  Підводячи підсумки засідання Ради регіонального розвитку Дунаєвецького району голова райдержадміністрації Олександр Бернашевський наголосив: “Необхідно вибудувати чітку стратегію розвитку на майбутнє – запланувати на наступні роки навіть більше проектів ніж у попередні роки, щоб всі заклади, всі дороги, інфраструктурні об’єкти на території району відповідали високим стандартам. Це мають бути проекти, які поліпшать життя громад та нададуть їм можливість розвиватися.

    Тому потрібно сформувати відповідну дорожню карту з першочерговими об’єктами, які і будуть маркерами розвитку Дунаєвецького району. Наявність перспективного плану із затвердженими громадами проектами, механізмами фінансування в рази підвищить інвестиційні перспективи та економічну привабливість територій громад та населених пунктів району. Коли весь район, а це і влада, і бізнес, і громадськість, які планують своє майбутнє на Дунаєвеччині, усі разом зуміють окреслити чіткий напрямок руху розвитку району, то ми можемо бути певні, що у нас все вийде.

   Голова районної державної адміністрації Олександр Бернашевський наголосив на тому, що сьогоднішнє перше установче засідання Ради регіонального розвитку Дунаєвецького району дає старт громадському обговоренню проекту Стратегії регіонального розвитку Дунаєвеччини. “І я хочу, щоб участь у цьому процесі взяв кожен небайдужий житель району. На основі ваших пропозицій, з урахуванням думки кожного, хто долучиться до роботи, ми якісно сформуємо цей документ, аби дотримуючись окреслених ним напрямків нашою спільною працею зробити Дунаєвеччину успішною та процвітаючою. Маємо всі разом консолідуватись заради належного розвитку територій кожного населенного пункту зокрема, та Дунаєвецького району загалом”, – зазначив керівник району.

За матеріалами сайту Дунаєвецької РДА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень