A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

У соборності – наша сила!

Дата: 22.01.2019 19:43
Кількість переглядів: 685

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

    22 січня 2019 року виповнюється 100 років від дня проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

   Цей вікопомний день не втратив своєї значимості й сьогодні. Він закарбувався в історії нашої держави серйозним кроком до об’єднання українських земель, про що мріяли й нині мріють більшість українців, за що віддали своє життя десятки, сотні тисяч кращих синів України, а серед них й наші сучасники.  

   Уже традиційно одну із найважливіших та визначальних подій в історії нашої держави, а цьогоріч – 100-у річницю від дня проголошення Акту Соборності українських земель  хмельничани та тернополяни, гості з інших регіонів держави відзначили на колишньому кордоні, який розділяв Західноукраїнську Народну Республіку та Українську Народну Республіку.

   Саме в цей день, 1919 року, на Софійській площі в Києві, було проголошено універсал про об’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки – Акт Соборності українських земель, символічний документ, який окреслив географічні та ментальні контури єдиної України.

    На межі Хмельницької та Тернопільської областей святкування 100-ї річниці Дня соборності України розпочалося святковою ходою на мосту єднання, під час якої звучали гасла – «У День Злуки беремося за руки!», «Захід, Схід – одна країна, це соборна Україна!», «Україна є, Україна є, Україна буде!».

   У зустрічі делегацій від двох областей на річці Збруч між Гусятинським та Чемеровецьким районами взяли участь голова обласної ради Михайло Загородний, голова облдержадміністрації Вадим Лозовий, керівництво Тернопільської області та Гусятинського району, Львівської області, священики – представники різних релігійних конфесій, народні депутати України, депутати рад усіх рівнів, громадськість. У святкових урочистостях взяла участь й делегація виконавчого апарату обласної ради.

   Після традиційного обміну короваями на мосту відбулося з’єднання Прапора Єдності. Далі багатотисячна колона пройшла святковою ходою до села Гуків Чемеровецького району, де до пам’ятного знака Романові Шухевичу лягли квіти  та лампадки від учасників урочистої ходи.

       На майданчику біля пам’ятного знака з нагоди відзначення 100-ї річниці від дня проголошення Акту Соборності українських земель відбулося масштабне Міжобласне свято Єдності над Збручем.

   Під час урочистостей хвилиною мовчання присутні пом’янули Героїв Небесної сотні, військовослужбовців та учасників добровольчих загонів, які поклали життя, захищаючи цілісність та соборність України, усіх, хто боровся за незалежність нашої держави.

     Священнослужителі склали спільну молитву за єдину, соборну та вільну Україну.

    У своєму вітальному слові під час дійства Михайло Загородний наголосив: «Саме 22 січня 1919 року Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка, які у важкій боротьбі вибороли незалежність від різних імперій, об’єдналися під спільними знаменами. Український народ оголосив про своє споконвічне бажання жити у власній незалежній і соборній державі. Це об’єднання хоча і мало символічний характер, залишило глибокий слід у пам’яті нашого народу. Різних за своїм походженням і звичаями людей об’єднало розуміння того, що лише соборний народ є нацією. Символічною є й наша традиційна зустріч сьогодні на Збручі. Річка, яка роз’єднувала колись українські землі, тепер є символом об’єднання, співпраці і найтепліших дружніх стосунків Хмельниччини і Тернопільщини. Головний урок Дня Злуки – це усвідомлення того, що тільки в єдності сила. Соборність – не лише спільна територія. Це й духовна згуртованість, спільні цінності, спільні ідеали, устремління. Це велика міцна родина всіх громадян України. Але п’ять років тому соборність всіх наших земель перетворилася на справжню національну ідею. Нам знову зі зброєю в руках доводиться відстоювати територіальну цілісність власної держави. Ще ніколи День Соборності не був таким великим, вистражданим і заслуженим святом, як в останні роки. Акт Злуки – це не лише джерело надії на краще майбуття, а й урок історії для всіх нас. Цей документ заклав фундамент і для Декларації про державний суверенітет, і для Акту проголошення незалежності України, і для Конституції України, і для довгоочікуваного Томосу про автокефалію створення помісної Православної Церкви України. Ми довели світові, що ніхто й ніщо не може упокорити єдиний народ, який прагне свободи й гідного життя у своїй власній державі. У нас одна земля на всіх. У нас у всіх – спільне минуле і сьогодення. Бережімо як найвищу цінність нашу українську соборність! У єдності – наша сила!».

    З нагоди відзначення Дня соборності керівництво обох областей вручили державні нагороди.

    Під час урочистостей було зафіксовано рекорд України з підняття 3 тисяч 220 державних прапорів.

    У рамках святкування 100-річчя Дня соборності в Чемеровецькому районі гості святкового дійства мали змогу оглянути виставки декоративно-ужиткового мистецтва, які представили комунальні та професійно-технічні заклади Хмельниччини. Урочистості завершилися культурно-мистецькою програмою, у якій взяли участь творчі колективи з обох областей.

                            За матеріалами сайту Хмельницької обласної ради 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень