A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

Аграрний комплекс області, його реалії та перспективи обговорили в селі Міцівці

Дата: 04.03.2019 11:08
Кількість переглядів: 636

Стан справ в агропромисловому комплексі області, проблемні питання галузі та шляхи їх вирішення, пріоритети розвитку сільського господарства і формування стратегії розвитку аграрного сектору економіки, сільських територій та кооперативного руху – саме такі питання обговорили на нараді, що відбулася 1 березня в с.Міцівці Дунаєвецького району.

Аби поділитися своїм досвідом та думками щодо стану розвитку АПК в області на базі селянсько-фермерського господарства “Євроінвест” зібралися цього дня майже дві сотні учасників, серед яких голови райдержадміністрації, ОТГ, керівники та спеціалісти профільних підрозділів РДА, агроформувань, голови асоціацій сільськогосподарських підприємств, керівники селянських та фермерських господарств, представники науково-дослідних установ області.

До участі долучилися і обласні очільники – голова облдержадміністрації Вадим Лозовий та його перший заступник Володимир Кальніченко, голова обласної ради Михайло Загородний, а також представник Міністерства аграрної політики та продовольства України Наталя   Присяжнюк.

Навряд, чи сьогодні потрібно когось переконувати у стратегічній важливості  розвитку АПК. Минулого року Україна зібрала понад 70 млн. тон зерна та стабільно входить до десятки найбільших світових його виробників і до трійки найпотужніших світових експортерів зерна. Традиційно займає І місце з експорту соняшникової олії та забезпечує більше половини її світового експорту. У 2018 році Україна з’явилася у десятці найбільших світових постачальників молочної продукції. В експорті АПК зростає і частка переробленої продукції.

Не відстає від загальнодержавних тенденцій і Хмельниччина, адже у 2018 році в області на 4,5% збільшились обсяги виробництва сільськогосподарської продукції, а частка експорту продукції аграрного сектору в загальному експорті держави склала 39,8%. Область займає лідерські позиції з виробництва зернових та зернобобових. За обсягами виробництва і за темпами росту виробництва молока Хмельницька область серед регіонів України займає  ІІІ місце, за концентрацією поголів’я великої рогатої худоби  ІІІ місце, корів – ІІ місце.

Обласна влада прагне не лише зберегти тенденції розвитку аграрної галузі, а й віднайти нові шляхи її розвитку, і саме тому на сьогоднішній нараді запланували як обговорити стан справ в агропромисловому комплексі області та загострити увагу на проблемних питання галузі, так і знайти шляхи їх вирішення, визначити пріоритети розвитку сільського господарства і сформувати стратегію розвитку аграрного сектору економіки, сільських територій та кооперативного руху.

Розпочали роботу з практичного блоку: досвідом розвитку сільського господарства у своїй громаді поділився очільник Дунаєвецької селищної ОТГ Антон Камінський, а з веденням сільськогосподарського виробництва та матеріальною базою СФГ «Євроінвест» учасників наради ознайомив директор  господарства В’ячеслав Боднар.

Далі роботу продовжили уже в залі засідань. На початку усіх присутніх привітав Вадим Лозовий, який нагадав, що  питома частка аграрного сектору економіки в загальному виробництві області становить 45 %.  Він зауважив, що сільгосптоваровиробники нашого регіону впевнено досягають найвищих показників урожайності зернових і технічних культур в державі, нарощують виробництво тваринницької продукції, розвивають харчову промисловість. І в прибутковості агропромислового комплексу зацікавлені всі, адже на селі вони є реальним рушієм розвитку території: створюються нові робочі місця, відкриваються нові виробництва, забезпечується підняття рівня заробітної плати, завдяки чому відбувається  наповнення місцевих бюджетів

“Але розвиваючи аграрний сектор, ми маємо пам’ятати, що без створення доданої вартості, без запровадження переробки вирощеної продукції ми і надалі будемо залишатися сировинною територією для інших країн. Жителі сільської місцевості виробляють більше 90% овочів і фруктів, 73% – молока, біля 50 % м’яса і не мають можливості по гідній ціні збути вироблену продукцію, – сказав Вадим Миколайович. – Тільки розвиток переробної галузі виведе наше сільське господарство на якісно новий рівень, забезпечивши стабільність доходів агровиробників та гідну оплату праці для селян.”

Очільник області наголосив, що влада прагне співпрацювати з бізнесом, створювати необхідні умови для його розвитку. Підприємства мають удосконалювати пошук нових ринків збуту продукції, використовувати досвід і пропозиції торгово-промислової палати, брати участь у виставках, просувати свої торгові марки на ринку продукції.

“Я вкотре наголошую, що завданням органів місцевого самоврядування є сприяти створенню можливостей для формування ринку збуту цієї продукції через кооперативи, через комунальні або заготівельно-збутові організації, адже це дасть можливість створити нові робочі місця, підвищити офіційну зайнятість населення, збільшить надходження до бюджету громади, “- додав Вадим Лозовий.

Також він звернув увагу на те, що діяльність фермерських господарств також відіграє важливу роль у вирішенні соціальних питань на селі: вони підтримують спорт, медицину, освіту, що є надзвичайно важливим.

“Від кожного з вас залежить подальше укріплення лідерських позицій Хмельниччини у сільськогосподарському виробництві країни, нарощування валового виробництва галузі, розвиток малого і середнього бізнесу та кооперативного руху на селі, – підсумував голова ОДА. – Впевнений, що тут немає байдужих людей і ми всі разом об’єднаємо зусилля для того щоб Хмельниччина розвивалась!

За матеріалами Хмельницької ОДА

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень