A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

Реформа первинної медичної допомоги продовжується. Тримаємо темп!

Дата: 29.05.2019 11:50
Кількість переглядів: 622

Фото без опису

 

  Попередня моя стаття про реформу первинної медичної допомоги (ПМД), що була надрукована  рік тому в інформаційному бюлетені Дунаєвецької селищної ради «Вісті громади» , мала заголовок «Реформа первинної медичної допомоги розпочалася». На теперішній час із задоволенням можу констатувати, що реформа набирає темпу, і ми в цьому процесі виглядаємо досить гідно. Попри сильний супротив частини політиків і навіть представників медичної галузі, які звикли наживатися на не інформованості пацієнтів про сучасні організаційні та методологічні підходи до надання медичної допомоги, перші позитивні зміни вже відбулися і з’являються ознаки незворотності процесу. Звичайно, що істотного покращення якості надання ПМД одномоментно досягти неможливо. Для цього потрібна кропітка тривала праця медиків, розуміння та підтримка пацієнтів. З обома цими складовими поки що не все гаразд.

Реформування ПМД передбачало також активну участь органів самоврядування. Якраз у цьому аспекті медицина нашої громади має істотні переваги над іншими. Ще раніше, завдячуючи як сприянню, так прямому фінансуванню селищної ради для нашої амбулаторії було придбано багато обладнання із передбаченого табелем оснащення для АЗПСМ (автомобіль, ЕКГ, фотометр, бінокулярний мікроскоп, діагностичний набір лікаря, глюкометри, очні тонометри, автоматичний гематологічний аналізатор, термостат, спірограф, пульсоксиметри, отоскоп для дитячого кабінету, автоматична пральна машина та ін.). І сьогодні в АЗПСМ  проводяться всі передбачені для нашого рівня лабораторні та інструментальні дослідження.

За останній рік відбулися додаткові позитивні зміни. За кошти громади ми першими в районі були забезпечені комп’ютерною та оргтехнікою та під’єднані до швидкісного Інтернету. Це дозволило оперативно та відповідно вимогам законодавства провести реєстрацію пацієнтів. Лікарям полегшився доступ до сучасної медичної інформації, що позитивно впливає на якість надання допомоги та її організацію. У АЗПСМ селища Дунаївці встановлені сучасні нові меблі в палати денного стаціонару, маніпуляційну, кабінет сімейного лікаря з переважним обслуговуванням дітей, кабінет щеплень. Замовлені меблі для місць очікування пацієнтів. Селищною радою виготовлено проектну документацію та прийнято рішення про виділення коштів на зовнішній ремонт приміщення амбулаторії з утепленням та заміною покрівлі в 2019 році, подальше впорядкування території. Також селищна рада проводить активну роботу по залученню коштів держави на придбання обладнання для телемедицини та транспорту, сприяє нам у впорядкуванні та озелененню території. Працівники селищної ради правильно розуміють суть реформування ПМД, підтримують нас у цьому нелегкому процесі.

Основні принципи реформи були описані у статті за травень 2018р. Надалі зупинюся більше на деяких результатах роботи за минулий рік та перспективі. За рік проведена основна частина роботи по реєстрації пацієнтів. Це, безумовно, позитивний процес. Істотно збільшилося фінансування закладів (майже в 2 рази), почала збільшуватися зарплата. Зі свого досвіду можу стверджувати, що працювати із пацієнтом, який добровільно і свідомо вибрав свого лікаря, набагато приємніше і, що головне, – результативніше. Це набагато вищий рівень стосунків, взаєморозуміння та взаємовідповідальності, кращий результат надання допомоги. На теперішній час в амбулаторії зареєстровано 4832 пацієнти із більше 6 тисяч проживаючих на дільниці. По кількості зареєстрованих пацієнтів на одного лікаря у нас найвищий показник у районі. Проте в межах рекомендованої НСЗУ кількості ми можемо зареєструвати ще біля 600 пацієнтів. А це 300 000 гривень на рік, які недоотримує амбулаторія. У цьому аспекті дуже дивною і незрозумілою виглядає позиція громадян, що зволікають із реєстрацією. Цим вони блокують надходження коштів, виділених державою на фінансування ПМД. Адже з квітня 2019 року на незареєстрованих пацієнтів кошти не виділяються. Такі громадяни не тільки обмежують фінансування медичних закладів, вони обмежують свої можливості в отриманні повноцінної ПМД і можуть розраховувати тільки на отримання невідкладної допомоги. У наданні будь-яких інших медичних послуг (планова допомога, обстеження, експертиза непрацездатності, отримання довідок, проведення медоглядів  та  ін,) заклади ПМД мають законне право їм відмовити. Не можуть вони отримати електронний рецепт по програмі «Доступні ліки». З 1 липня НСЗУ буде оплачувати деякі дослідження, що проводяться на вторинному рівні по направленню сімейних лікарів, а надалі і більшість послуг вторинного рівня. При цьому пацієнт сам зможе вибрати бажаний для себе заклад вторинного та третинного рівня та лікаря, а НСЗУ згідно затвердженого переліку оплатить надану йому допомогу. На незареєстрованих пацієнтів це не пошириться, як і інші послуги, що фінансуються державою. Я не виявив жодних очевидних моральних, релігійних, юридичних чи інших принципів, яким би суперечила процедура реєстрації пацієнтів. У нас є всі умови для зручної та оперативної реєстрації, проводиться вона виключно згідно вимог законодавства і нічим не загрожує людині.

В теперішній час проводиться робота по повному переходу на ведення медичної документації в електронній формі. Уже запрацювали електронні рецепти, на черзі електронні листи непрацездатності, медичні картки, направлення, обмін інформацією між закладами та ін. На підході також телемедичні послуги. Зміняться способи виявлення поширених та небезпечних захворювань. Це сучасно і зручно для цивілізованих людей. Чи такі ми?... Поки що не зовсім. Потрібні радикальні зміни як у свідомості пацієнтів, так і медиків.

Серед причин негативного ставлення до реформ ще можна відмітити такі: настороженість людей до змін і звичка до старого, навіть якщо воно гірше за нове, втрата можливостей великих прибутків у деяких колах медицини, низька інформованість людей і багатьох медиків про сучасні способи збереження здоров’я і надання медичної допомоги, схильність людей до перекладання відповідальності за своє здоров’я на когось.

Реформа незворотна, бо вона правильна. Згорнути її неможливо, можна та потрібно тільки вдосконалювати. Навіть зміна влади не стане загрозою, бо заперечення реформування ПМД у вибраному напрямку буде означати винесення себе за межі цивілізаційних процесів.

Дякую всім, хто розуміє необхідність позитивних змін та підтримує нас у їх впровадженні.

 

Завідувач Дунаєвецької селищної АЗПСМ

 лікар ЗП/СЛ О.Грищук

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень