A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція в селищі Дунаївці

Дата: 03.08.2019 11:39
Кількість переглядів: 1264

 

 

 

 

 

 

2 серпня 2019 року в селищі Дунаївці в приміщенні школи  відбулась науково-краєзнача конференція «Селище Дунаївці в сузір’ї територіальних громад: минуле і сьогодення», присвячена 105 річниці селищу Дунаївці. Цього дня наше селище відвідали наукові делегації Хмельницької та Вінницької областей. Модераторами пленарного засідання стали голова Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, керівник Центру дослідження історії Поділля, доктор історичних наук, професор, дійсний член Української академії історичних наук Лев Баженов, професор Вінницького державного педагогічного університету Ім. М. Коцюбинського, голова правління Вінницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, доктор історичних наук, заслужений працівник культури України Сергій Гальчак, заступник голови Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, почесний голова Дунаєвецької районної організації НСКУ, доктор історичних наук, професор, дійсний член Української академії історичних наук, заслужений працівник народної освіти України Віктор Прокопчук та Дунаєвецький селищний голова Антон Камінський.

Форум відкрив Дунаєвецький селищний голова Антон Камінський. Він звернувся до присутніх із вітальним словом та побажав усім плідної роботи під час конференції. Учасників зібрання також привітали перший заступник голови Дунаєвецької РДА Руслан Смолінський, голова Дунаєвецької районної ради Ольга Михальська та Дунаєвецький міський голова Веліна Заяць.

Далі конференція продовжила презентацією книги «Селище Дунаївці в сузір’ї громад», авторами якої є видатний краєзнавець Віктор Прокопчук та начальника архівного відділу Дунаєвецької районної державної адміністрації Аксинія Камінська. Вони разом для написання книги  зібрати та опрацювали  велику кількість матеріалу. Збірник став науково краєзнавчим дослідженням в якому чітко визначилися часові та географічні межі дослідження.

Дана книга включає в себе історії 18 населених пунктів, які ввійшли в Дунаєвецьку селищну об’єднану територіальну  громаду, центром якої є селище Дунаївці і тому  у виданні значне місце відведено саме історії розвитку селища, як адміністративному центру Дунаєвецької селищної об’єднаної територіальної громади.

Таке видання  видане вперше, і воно видане  на Дунаєвеччині.

Наукові доповіді пленарного засідання вирізнялися новизною та актуальністю. Запропоновані дослідження охопили історію селища Дунаївці від найдавніших часів до сьогодення. Зокрема,  великий інтерес присутніх викликала доповідь  професора кафедри архівознавства, кандидата історичних наук, доцента Юрія Хоптяра. Науковець  дослідив історію залізничного будівництва на Поділлі в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. (на матеріалах Дунаєвецького району). Його матеріал дещо спростував історію виникнення селища Дунаївці, яка нам була відома до цього часу. До виступаючого в учасників конференції виникло багато запитань, на які вони отримали змістовну відповідь.

З не менш цікавий матеріал представив і  член Національної спілки краєзнавців України Анатолій Роздобудько – «Визволення території нинішньої Дунаєвецької селищної ОТГ від німецьких окупантів крізь призму штабних донесень (березень 1944 р. )».

Далі свою роботу конференція продовжила у чотирьох секціях де обговорювали історію селища Дунаївці та об’єднаної територіальної громади дорадянської доби, історію селища Дунаївці та ОТГ в 1920 -2019 роки, розвиток  освіти, охорони здоров’я, культури, спорту, церкви та інше.

Керівники секцій підбивши підсумки роботи, подякували організаторам та учасникам за змістовно підготовлені доповіді та гарну роботу в секціях. По завершенню роботи конференції селищний голова Антон Камінський відзначив Подяками та Грамотами учасників заходу за значний внесок у дослідження історії та культури Дунаєвецької селищної ОТГ, підготовку змістовної доповіді, підтримку громадських ініціатив зі збереження та розвитку історії та культури рідного краю та активну участь у всеукраїнській науково-краєзнавчій конференції «Селище Дунаївці в сузір’ї територіальних громад: минуле і сьогодення», присвяченій 105 річниці селищу Дунаївці.

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень