A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

Хвороба COVID-19 прийшла. Долаймо без втрат.

Дата: 26.08.2020 11:01
Кількість переглядів: 1373

Фото без опису

Як і слід було очікувати, коронавірусна хвороба (COVID-19) почала реєструватися і в нашій громаді. Станом на 25 серпня зереєстровано один лабораторно підтверджений випадок у смт Дунаївці (25.06 пацієнтка госпіталізована у Хмельницьку інфекційну лікарню у звязку з погіршенням стану на другому тиждні захворювання) та два випадки підозри на COVID-19 (по одному в смт Дунаївці та у с.Міцівці). Всі випадки епідемічно повязані. У обидвох підозр 25 серпня проведено забір матеріалу для ПЛР-тесту.  Виявлені по вказаних випадках контакти взяті під нагляд сімейними лікарями. Вони зобовязані дотримуватися режиму самоїзоляції на протязі 14 діб від дати  останнього незахищеного контакту, а на 14-ту добу їм буде зроблено ПЛР-тестування для виявлення прихованого перебігу захворювання. Джерело інфікування поки що не встановлене. На даний час заклади, визначені для госпіталізації хворих на COVID-19 із нашого регіону (Хмельницька міська лікарня та інфекційне відділення Дунаєвецької ЦРЛ) заповнені практично повністю, в т.ч. реанімаційні ліжка. І це при тому, що госпіталізації підлягають тільки пацієнти із важким перебігом захворювання і деякі пацієнти середньогї важкості. І якщо у чиїсь голові ще блукає думка про COVID-19, як всесвітню змову, пропоную поцікавитися, що бачать працівники цих закладів та у яких умовах проходить їхнє життя, і тоді, при наявності хоча б залишків здорового глузду, сумніви повинні зникнути.  Отака невтішна існуюча ситуація. Подальший її розвиток багато в чому залежить від поведінки наших громадян.

 Стосовно цього хочеться звернути увагу на вже допущені та можливі грубі помилки. Нагадаю, що на даний час не існує ні специфічних ознак, по яких можна було б клінічно поставити діагноз (діагноз підтверджується тільки лабораторно), ні методів лікування із доведеною ефективністю (лікування виключно симптоматичне та спрямоване на підтримку життєвоважливих функцій). Пацієнтам, у яких проявляються початкові сиптоми (частіше це підвищення температури, неприємні відчуття чи болі в горлі, кашель, закладеність носа або нежить, ломота в тілі, затруднене дихання і деякі ін.) не потрібно, і навіть не можна, нікуди їхати або іти. Рекомендується звернутися по телефону до свого сімейного лікаря та надалі діяти згідно його рекомендацій. Цим ви убережете від непотрібних загроз як себе, так і оточуючих. Відповідальний сімейний лікар знає, як оцінити ситуацію  та як діяти для забезпечення максимальної безпеки та користі для здоровя свого пацієнта та інших громадян. При наявності потреби у екстреній допомозі – звертатися на службу ЕМД за телефоном 103. Хочу також застерегти як громадян, так і керівників закладів від приховування контактних осіб. Значна частина випадків COVID-19 має мало- або безсимптомний перебіг, але хворий при цьому залишається заразним. І якщо контактна особа з таким перебігом буде вести активний спосіб життя, вона заразить масу людей. ПЛЛ-тестування в кінці самоізоляції дозволить виявити малосимптомний перебіг, вчасно ізолювати та пролікувати хворого, врятувати від зараження інших. Без виявлення контакту ні самоізоляції, ні тестування не буде. Всім повинно бути зрозуміло, до чого це призведе. Будьмо свідомими людьми. Поважаймо право на життя та здоровя як своє, так і інших людей. Цьому нас вчать всі релігії, елементарні вимоги етики та моралі, видатні люди. Цього, кінець кінцем, вимагає елементарний здоровий глузд. Користуймося ним також.

Здорових прошу дотримуватися простих запобіжних заходів: правильне носіння маски в громадських місцях, соціальна дистанція, гігієна рук (миття, антисептики), уникання масових заходів та скупчень людей. Ці прості речі врятують мільйони життів, дозволять уникнути неконтрольованого поширення захворювання, а системі охорони здоровя справитися із напливом пацієнтів.

Про розвиток ситуації із хворобою COVID-19 та інші поради по збереженню здоровя та життя будуть додаткові повідомлення.

Будьмо розумними! В умовах пандемії це відповідає заклику бути живими та здоровими.

Завідувач Дунаєвецької АЗПСМ – лікар ЗП/СЛ Олег Грищук.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень