A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

Інформує Служба у справах дітей Новодунаєвецької селищної ради

Дата: 28.09.2021 14:08
Кількість переглядів: 1631

  Родина – яке близьке та зрозуміле для нас слово. Ми з дитинства відчуваємо материнську ніжність та тепло, батьківську допомогу та мудре слово. Коли дитина оточена любов’ю, відчуває сердечне тепло і турботу батьків, на світ дивиться радісними очима – у неї щасливе дитинство. Та є малюки, які позбавлені цього почуття і зростають без атмосфери любові, родинного затишку.

Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає все актуальнішою та болючішою темою, але завдяки політиці нашої держави, пріоритети надаються не збільшенню кількості інтернатних закладів, а розвитку сімейних форм виховання дітей: усиновленню, опіці/піклуванню, створенню прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

На даний час на території Новодунаєвецької об’єднаної територіальної громади вже функціонує дитячий будинок сімейного типу та прийомна сім'я.

Що ж таке прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу, сім'я патронатного вихователя?

 

Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Дитячий будинок сімейного типу — окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування для забезпечення сімейним вихованням та спільним  проживанням. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 дітей, враховуючи рідних дітей.

Прийомні батьки, батьки-вихователі є законними представниками прийомних дітей, несуть персональну відповідальність за життя, здоров’я, фізичний і психічний розвиток прийомних дітей, дітей-вихованців. Фінансування прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу здійснюється за рахунок державного бюджету.

В Україні збільшено виплати для сімейних форм виховання дітей, підвищено розміри державної соціальної допомоги до 2,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку, а для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку. Це зроблено з метою підтримки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в прийомних сім’ях, у дитячих будинках сімейного типу., сім'ї патронатного вихователя.

Прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу постійно перебувають під соціальним супроводом спеціалістів центру соціальних служб. Їх відвідують соціальні працівники, які проводять бесіди з прийомними батьками/батьками-вихователями, дітьми – вихованцями та прийомними дітьми, надають поради щодо вирішення як загальних, так і соціальних питань.

 Патронат над дитиною у сім'ї патронатного вихователя  -це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини  в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.  Також затверджено порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя. Соціальна допомога виплачується на кожну влаштовану дитину в сім'ю патронатного вихователя.

Якщо Ваше серце наповнює любов до дітей та бажаєте, щоб Ваш дім наповнився дитячим щебетом, маєте бажання взяти у свій дім на виховання та спільне проживання дитину, дарувати їй свою батьківську любов та турботу, створити прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, сім'ю патронатного вихователя звертайтесь за детальнішою інформацією до Служби у справах дітей Кам'янець-Подільської РДА.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень