A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

Хто контролює якість та безпеку харчування в закладах освіти?

Дата: 13.11.2023 15:13
Кількість переглядів: 106

 Фото без опису

Дуже часто батьків турбує питання чим їх дитину годують у школі? Хто контролює якість та безпеку харчування? Чи має право батько або мати подивитися, що саме дитина їсть у шкільній їдальні?

  Щоденний контроль за організацією якісного та безпечного харчування покладається на засновників (власників) і керівників навчальних закладів, медичний персонал (або особу, яка відповідальна за організацію харчування дітей і призначена наказом керівника закладу). Це визначено Наказом №2205 від 25.09.2020 року «Про затвердження Санітарного  регламенту для закладів загальної середньої освіти».   

  Батьки або особи, які їх замінюють, є учасниками навчально-виховного процесу ст. 19 Закону України "Про загальну середню освіту". Законом України визначено, що органи громадського самоврядування в освіті об'єднують учасників навчально-виховного процесу, спеціалістів певного професійного спрямування. Законом передбачено, що самоврядування навчальних закладів передбачає їх право на здійснення громадського контролю за організацією харчування, охорони здоров'я, охорони праці в навчальних закладах.

  Батьки або особи, які їх замінюють, можуть зайти (без верхнього одягу) у приміщення обідньої зали.

  У виробничих приміщеннях харчоблоку мають право знаходитися лише працівники харчоблоків, а також особи, які є відповідальними за харчування при наявності особової медичної книжки, яка підтверджує відсутність захворювань, що можуть призвести до зараження споживачів (школярів) та харчової продукції. Наказ МОЗ України від 23.07.2002 № 280 "Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб".

  Утримання та оснащення приміщень харчоблоку (їдальні)  закладу освіти, транспортування, приймання та зберігання харчових продуктів, обробка сировини, виробництво та реалізація продукції проводиться у  відповідності до  вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до  безпечності та якості харчових продуктів».

    Обмеження контрольно-наглядових функцій Держпродспоживслужби, зокрема мораторій на проведення планових заходів державного нагляду (контролю) відповідно до Закону України "Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" та певних обмежень проведення позапланових перевірок (лише за зверненням суб’єкта господарювання або за скаргою фізичної особи із погодженням Державної регуляторної служби), призвело до чисельних порушень вимог санітарного законодавства в освітніх закладах.

   Відповідальність і контроль за організацію харчування в організованих дитячих колективах покладається на керівників закладів та організаторів харчування. Необхідно, щоб саме вони у спільному діалозі з батьками вирішували, як надалі покращувати якість харчування дітей.

 

Начальник відділу  державного  нагляду

 за  дотриманням санітарного законодавства

Кам'янець-Подільського управління

 Головного  управління Держпродспоживслужби

 в Хмельницької області                                                                 Оксана ГОРБАТЮК

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень