Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

КОЖНІЙ ДИТИНІ ПОТРІБНА СІМ'Я!

Дата: 25.01.2024 15:49
Кількість переглядів: 225

Фото без опису

Бажання взяти на виховання дитину, народжену іншими, є ознакою нашої культури і виникає тільки у небайдужих до чужого горя, душевно щедрих і готових до самопожертви людей.

Сімейними формами виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є усиновлення, опіка, піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу.

Сьогодні ми розкажемо вам про таку форму влаштування дітей, як опіка, піклування.

Опіка, піклування над дітьми – це сімейна форма влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів.

У ЯКИХ ВИПАДКАХ ВСТАНОВЛЮЄТЬСЯ ОПІКА, ПІКЛУВАННЯ ?

Опіка, піклування встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Опіці підлягає дитина, яка не досягла 14 років, а піклуванню – від 14 до 18 років.

ХТО ТАКИЙ ОПІКУН, ПІКЛУВАЛЬНИК ?

Це особа, яка є законним представником інтересів дитини та має право самостійно визначати способи виховання дитини з урахуванням думки дитини та рекомендацій органу опіки та піклування.

Якщо дитина досягла 14-річного віку, особа, яка виконувала обов'язки опікуна, стає піклувальником без прийняття окремого рішення.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНО ПОДАВАТИ ?

Особа, яка виявила бажання взяти на виховання в сім’ю дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування подає такі документи:

1) копію документа, що посвідчує особу;

2) копію реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків або інформація про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу) (за наявності);

3) копію документа, де зазначено унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);

4) довідку про заробітну плату за останніх шість місяців або відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків або довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи за попередній календарний рік.

Якщо особа, яка бажає взяти дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, під опіку, піклування, перебуває в шлюбі, довідку про заробітну плату за останніх шість місяців або відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, або довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи може подавати тільки така особа.

ХТО НЕ МОЖЕ БУТИ ОПІКУНОМ ?

  • визнані в установленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними;
  •  позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;
  • були усиновлювачами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним, опіку, піклування чи діяльність прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу було припинено з їх вини;
  • були засуджені за злочини проти життя і здоров'я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324 і 442 Кримінального кодексу України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів;
  • перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;
  • зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;
  • страждають на хвороби, перелік яких затверджений МОЗ щодо осіб, які не можуть бути усиновлювачами;
  • є особами з інвалідністю I і II групи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують стороннього догляду;
  • проживають на спільній житловій площі з членами сім'ї, які мають розлади здоров'я або поведінку чи спосіб життя, що може негативно вплинути на здоров'я дитини, її фізичний, психічний, моральний стан або інтелектуальний розвиток;
  • не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу);
  • поведінка та інтереси яких суперечать інтересам дитини, яка може бути влаштована в сім'ю на виховання

ХТО ВСТАНОВЛЮЄ ОПІКУ, ПІКЛУВАННЯ ?

Опіка, піклування над дитиною-сиротою та дитиною, позбавленою батьківського піклування встановлюється органом опіки та піклування у місячний строк після подання заяви і документів або судом.

КУДИ ПОДАТИ ЗАЯВУ ?

Заяву може бути подано в паперовій формі безпосередньо під час особистого прийому в службі у справах дітей за місцем проживання або в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг та інтегровані з ним інформаційні системи Мінсоцполітики, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.У заяві зазначається адреса проживання заявника (за наявності кількох місць проживання - адреса кожного з них), дані документа, що посвідчує особу, номер телефону та адреса електронної пошти.

ЯКУ ДЕРЖАВНУ ДОПОМОГУ ОТРИМУЄ ОПІКУН, ПІКЛУВАЛЬНИК ?

Допомога на дитину надається у розмірі, що становить 2,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на дітей з інвалідністю - 3,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (зараз прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 2 563 грн, для дітей від 6 до 18 років – 3196 грн).

Якщо на дитину (дитину з інвалідністю) виплачуються призначені в установленому порядку пенсія, аліменти, стипендія, державна допомога (крім державної соціальної допомоги, що виплачується на дітей з інвалідністю відповідно до законодавства), розмір допомоги на дитину, над якою встановлено опіку чи піклування, визначається як РІЗНИЦЯ між розміром прожиткового мінімуму та розміром призначеної соціальної підтримки.

КОЛИ ПРИПИНЯЄТЬСЯ ОПІКА, ПІКЛУВАННЯ ?

Опіка, піклування припиняється у разі:

  • передачі дитини батькам (усиновлювачам);
  • досягнення дитиною повноліття;
  • реєстрації шлюбу неповнолітньої особи;
  • надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності;
  • смерті піклувальника або підопічного.
  • відмови від обов'язкової евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайної ситуації, під час дії на території України або в окремих її місцевостях надзвичайного або воєнного стану

За додатковою інформацією про встановлення опіки, піклування над дитиною та призначення опікуна, піклувальника звертайтеся до  служби  у  справах  дітей  виконавчого комітету Новодунаєвецької селищної ради за  адресою:  смт. Дунаївці, вул Чорновола, 19. тел. 71236

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень