A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

Збільшилась кількість осіб, які обвинувачуються у використанні завідомо підробленого посвідчення водія

Дата: 25.03.2024 10:32
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

Збільшилась кількість осіб, які обвинувачуються у використанні завідомо підробленого посвідчення водія, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частини 4  статті 358 Кримінального кодексу України.

Кам’янець-Подільською окружною прокуратурою забезпечується  підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях за фактами використання завідомо підробленого документа, а саме посвідчення водія.

Так, упродовж 2023 року окружною прокуратурою до суду скеровано шість обвинувальних актів у кримінальних провадженнях вказаної категорії, у 2024 – три.

Зазвичай, вчиненню вказаного кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 358 Кримінального кодексу України, передує підроблення посвідчення, яке видається та  посвідчується установою, яка має право видавати та посвідчувати такі документи, і яке надає права, з метою використання його підроблювачем, відповідальність за яке передбачено частинами 1 або 3 статті 358 Кримінального кодексу України.

Найпоширенішими способами підробки вказаного офіційного документу є внесення самостійно винним, за допомогою комп’ютера та комп’ютерної програми «Paint» даних щодо серії та дати видачі, органу видачі, а також анкетних даних та фотокартки, та подальше їх роздрукування на заздалегідь придбаному листку пластика формату А-5 за допомогою пристрою із термосублімаційним способом нанесення зображення.

Також мало місце коли винна особа, підшукувала в мережі Інтернет відповідні оголошення щодо сприяння у виготовленні підроблених документів, та за винагороду домовлялась із невстановленою особою щодо спільного виготовлення підробленого посвідчення водія. При цьому винний діючи умисно, за попередньою змовою із невстановленою особою, безпосередньо виконавав частину об’єктивної сторони кримінально-караного діяння, пов’язаного із підробленням офіційних документів, а саме через надавав (повідомляв) невстановленій особі свої анкетні дані, які необхідно було зазначити при підробленні документа та свою фотокартку.

Після цього, невстановлена особа, виконувала іншу частину об’єктивної сторони кримінально-караного діяння, пов’язаного із підробленням офіційних документів, а саме із використанням отриманої інформації, виготовляла (підробляла) бланк офіційного документа – посвідчення водія, яке не відповідає встановленому зразку аналогічного бланку посвідчення водія, що перебуває в офіційному обігу на території України, в яке внесено завідомо неправдиві відомості щодо серії та дати видачі посвідчення водія, органу видачі, наявності категорій.

У подальшому, невстановлена особа за допомогою поштового сервісу Нової пошти передала винному підроблений спільно офіційний документ – посвідчення водія, а останній отримував його через поштове відділення сплативши кошти.

За результатами розгляду судом кримінальних проваджень вказаної категорії винесено обвинувальні вироки та винних притягнуто до кримінальної відповідальності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень