A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

Всесвітній тиждень імунізації

Дата: 16.04.2024 15:57
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

Всесвітній тиждень імунізації

         Дунаєвецьке  відділення  Кам′янець-Подільського районного відділу ДУ «Хмельницький центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» інформує, що за ініціативою ВООЗ в усіх країнах світу щорічно, починаючи з 2005 року, в останній тиждень квітня відзначається Всесвітній тиждень імунізації, який відбудеться з 23 по 29 квітня.

          Мета кампанії, що проходить в європейському регіоні під гаслом «Запобігти. Захистити. Імунізувати», - збільшити охоплення вакцинацією шляхом підвищення обізнаності про важливість вакцинації серед батьків, медиків, політиків, управлінців та медіа.

           В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань і їхніх наслідків.

           Імунізація (за визначенням ВООЗ) — це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційної хвороби, що зазвичай здійснюється шляхом введення вакцини.

          Вакцинокеровані інфекції – це інфекційні захворювання, яким можна запобігти шляхом імунізації. Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від відповідної інфекційної хвороби. Результатом щеплення є формування специфічного післявакцинального імунітету.

           В Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Ці вакцини безплатні, адже їх закуповують державним коштом.

           Щеплення відповідно до календаря вакцинації можна отримати безоплатно у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким укладена декларація.

          Під час воєнного стану також можна отримати щеплення у найближчому закладі, який надає первинну медичну допомогу.

         Укладати декларацію з новим лікарем для цього не потрібно.

Дитина до 18 років має отримати щеплення за графіком:

  • Проти гепатиту В –у першу добу життя, а також у 4 та 6 місяців; якщо не було можливості зробити щеплення після пологів, потрібно якнайшвидше звернутися до поліклініки.
  • Проти туберкульозу – протягом 3-5 доби життя; якщо дитина недоношена – після досягнення маси тіла 2,5 кг; якщо щеплення не зробили в пологовому будинку, його потрібно зробити, щойно з’явилася можливість, у сімейного лікаря.

Якщо дитині не виповнилось двох місяців, щеплення робиться без проби Манту. Також пам’ятайте, що БЦЖ не можна робити в один день з іншими щепленнями.

  • Проти кору, паротиту, краснухи – у 12 місяців та в 6 років.
  • Проти дифтерії та правця – у 2, 4, 6, 18 місяців, а також в 6 та 16 років.
  • Проти кашлюку – у 2, 4, 6 та 18 місяців.
  • Проти поліомієліту – у 2, 4, 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років.
  • Проти гемофільної інфекції типу b (ХІБ/Hib) – у 2, 4 та 12 місяців.

Якщо через воєнні дії, хворобу дитини або інші причини у батьків не було можливості зробити дитині наступне щеплення вчасно, потрібно звернутися до лікаря. Для кожного щеплення є оптимальні для формування імунітету інтервали. Сімейний лікар або педіатр допоможе скласти графік.

        Ревакцинацію проти правця та дифтерії потрібно робити кожні 10 років протягом усього життя. Якщо останнє щеплення дитина отримала в 16 років, наступне має бути зроблене у 26 років і так далі. Але якщо доросла людина не має вакцинації, щеплення потрібно зробити тричі з інтервалом 4 тижні між першою та другою дозою, і 6 місяців між другою та третьою.

         Імунітет проти цих захворювань надзвичайно важливий під час війни. Тому обов’язково запитайте у вашого лікаря та лікаря вашої дитини, коли ви робили щеплення останній раз і коли потрібно робити наступні.

        У разі відмови від профілактичних щеплень батьки повинні усвідомлювати, що вся відповідальність за здоров’я та життя своєї дитини лягає на них. В умовах активних міграційних процесів зростає ризик зараження в першу чергу нещеплених дітей і дорослих. Відмови від щеплень підвищують не лише ризик зараження інфекцією, але і ризик її важкого перебігу, розвитку ускладнень і навіть смерті.

      Відтоді, як 220 років тому була винайдена перша сучасна вакцина, щеплення вже врятували життя багатьох поколінь, рятуватимуть і майбутні.

Захистить себе та своїх близьких, зробіть необхідні щеплення при першій можливості!

 

          


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень