Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

Патронатному вихователю гарантується: заробітна плата, кошти на виховання дитини, комплексна професійна підтримка

Дата: 28.05.2024 15:08
Кількість переглядів: 68

Фото без опису

Патронатному вихователю гарантується:

заробітна плата, кошти на виховання дитини,

комплексна професійна підтримка

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання дитини в сім’ї патронатного вихователя, здійснення заходів щодо її захисту та забезпечення права на догляд, виховання в безпечному та сприятливому сімейному середовищі на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Хто може стати патронатним вихователем? 

Кандидатом у патронатні вихователі може бути особа, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, а також має:

- повнолітнього члена сім’ї (чоловік або дружина, син чи донька, інший член сім’ї) чи повнолітню особу, які проживають на спільній житловій площі з кандидатом у патронатні вихователі, готові бути добровільним помічником кандидата у патронатні вихователі та разом з ним пройти навчання і надавати допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною, влаштованою до сім’ї патронатного вихователя (далі - добровільний помічник);

- належні житлово-побутові умови за місцем свого фактичного проживання, у тому числі наявність окремої кімнати (крім прохідних кімнат, кімнат мансардного або підвального типу) та побутових зручностей.

Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуги патронату над дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною.

Які діти можуть бути влаштовані під патронат?

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, що негативно впливають чи можуть вплинути на їх життя, здоров’я та розвиток, в тому числі:

- діти, які залишилися без батьківського піклування, в тому числі ті, які перебувають у закладі охорони здоров’я, тимчасово влаштовані в сім’ю громадян, центр соціально-психологічної реабілітації дітей або до закладу інституційного догляду та виховання дітей згідно з пунктом 31 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866 “Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини”;

-  діти, які перебували в інших формах сімейного виховання;

- малолітні/неповнолітні вагітні чи малолітні/неповнолітні породіллі з немовлям, які залишилися без батьківського піклування або перебувають у складних життєвих обставинах.

Який термін перебування дитини у патронатній сім’ї? 

Строк перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців і встановлюється органом опіки та піклування за результатами розгляду питання на засіданні комісії з питань захисту прав дитини та з урахуванням результатів оцінки рівня безпеки або оцінки потреб сім’ї/особи.

Орган опіки та піклування у разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя понад зазначений строк, може прийняти рішення про його продовження не більш як до шести місяців відповідно до висновку міждисциплінарної команди.

Оплата послуг із здійснення патронату над дитиною.

Соціальні виплати патронатному вихователю – 2,5 прожиткових мінімумів на кожну дитину відповідного віку. Так, з 1 січня 2024 року така соціальна допомога становить для дітей віком від 0 до 6 років – 6407,50 грн. (2563 грн. х2,5), а для дітей віком від 6 до 18 років – 7990, грн. (3196,00 грн. х2,5). Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи (з 1 січня 2023 року – 3028,00 грн. ) і дорівнює 15140,00 грн. Також установлена система надбавок у розмірі 10% за кожну наступну дитину, а також за складність у разі влаштування до сім’ї патронатного вихователя новонародженої дитини, дитини з ВІЛ-інфекцією, дитини з вадами розвитку чи інвалідністю, неповнолітньої вагітної.

Якщо Вас зацікавила вищезазначена інформація і Ви маєте бажання допомогти дитині (дітям), батьки якої опинились у складних життєвих обставинах, а через це деякий час не спроможні нею опікуватись, звертайтеся за більш детальною інформацію до працівників служби у справах дітей  Новодунаєвецької селищної ради, яка знаходиться за адресою: вул Чорновола, 19. смт. Дунаївці тел. 7-12-36

Ми шукаємо сім’ї, які готові у своїх домівках любити, виховувати та доглядати за дітьми, що потребують захисту і підтримки.

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень