Новодунаєвецька селищна територіальна громада
Хмельницька область, Кам'янець - Подільський район

Інформують експерти ГО "ЛіС" про зміни у правилах відвідування лісів у різних областях 2024 року.

Дата: 25.07.2024 15:05
Кількість переглядів: 52

Фото без опису

Ліс улітку манить прохолодою та свіжістю, та з початком повномасштабного вторгнення його угіддя залишаються недоступними для жителів більшості областей України через воєнний стан та супутню небезпеку.

Експерти ГО “ЛІіС” дізнавалися, чи з'явилися зміни у правилах відвідування лісів у різних областях цього року порівняно із попередніми роками.

Для підготовки матеріалу використано джерела: офіційні запити в обласні військові адміністрації.

Дозволено відвідувати ліси

Відвідувати ліси дозволено мешканцям Чернівецької, Тернопільської, Закарпатської, та за невеликими винятками - Івано-Франківської, Львівської областей.

Проте жителям цих областей не варто забувати про періоди високої пожежної небезпеки (у разі встановлення 4 і вище класу пожежної небезпеки), коли в'їзд транспортних засобів (крім транзитних шляхів), або ж повна заборона відвідувати ліси вступає у дію.  

  • У Чернівецькій області попри відсутність рішення про заборону на відвідування лісів, треба пам'ятати, що туристичні локації, які знаходяться за 5-ть кілометрів від прикордонної смуги, відвідувати можливо тільки з дозволу прикордонників. 

  • Як зазначає Тернопільська ОВА, в Тернопільській області “немає переліку заборонених до відвідування лісів під час дії воєнного стану”. Проте населенню заборонено відвідувати ліс пішки та на транспортних засобах у періоди високої пожежної небезпеки.

  • Жителям та відвідувачам громад Івано-Франківщини, що межують з кордоном, а це зокрема села у прикордонній смузі в межах Зеленської та Білоберізької сільських рад у Верховинському районі, треба пам'ятати про тимчасові режимні обмеження та заборону відпочивати на територіях, що межують з кордоном. Також зберігається заборона у період високої пожежної небезпеки.

  • Попри те, що заборони відвідувати ліси Львівської області немає, у разі пожежної небезпеки діє повна заборона відвідування лісу. Також у Львівській області, як повідомляє Мостиська міська рада, заборонено відвідування лісів Яворівського району.

Дозволено відвідувати ліси за певних умов

Дозвіл на відвідування діє у низці областей за умови дотримання певних правил, низка яких згадана у попередньому розділі.

  • Попри заборону відвідування лісових масивів на Рівненщині лісівники облаштували 125 спеціальних місць (анонсовані торік), що розташовані по всій області, де можна безпечно відпочивати. Збирати лісові дикороси (гриби, ягоди та лікарські трави) на території області можна, за винятком шести прикордонних територіальних громад (Локницької, Зарічненської, Висоцької, Миляцької, Старосільської і Березівської), де частина лісів є замінованою.

  • Подібні заборони діють у Волинській області, де встановлено попереджувальні знаки на замінованих територіях. Категорично заборонено з’їжджати з лісових доріг на обочину, розбирати або перетинати штучно зроблені завали деревини у лісах.

  • У Хмельницькій області відвідування лісів не заборонено, проте є певні обмеження: заборонено розведення багать, а також заборонено в’їзд до лісів усіх видів транспортних засобів, крім велотранспорту. 

Часткове обмеження на відвідування лісів у прикордонних областях

Жителям прикордонних областей Волинської, Івано-Франківської, Рівненської, Житомирської, Чернівецької, Сумської областей треба пам'ятати про заборону відвідування прикордонної зони. Значна частина прикордонних територій є замінованою, тож відвідування тамтешніх лісів - це не лише порушення, але й передусім питання особистої безпеки.

У Житомирській області дозволено відвідувати ліси, крім територій, які знаходяться 

  • у смузі на глибині 30 км від від лінії державного кордону України, що межує іх республікою білорусь; 

  • на території місцевостей, що були тимчасово окуповані (Коростенський район);

  • заборонено проведення будь-якого полювання у період воєнного стану, крім біотехнічних та охоронних заходів користувачам мисливських угідь. 

Подібні обмеження діють на Закарпатті, де загалом  можна ходити в ліси, але деякі маршрути для відвідування закриті (частина Ужанського національного парку та Карпатського біосферного заповідника, які межують з кордонами інших держав). Також діє рішення про заходи з недопущення масових пожеж в екосистемах області в умовах воєнного стану, відтак є заборона на в'їзд транспортних засобів (крім транзитних шляхів) та діє заборона на туристичні маршрути на період дії воєнного стану.

Заборонено відвідувати ліси 

Відповідно до рішень обласних військових адміністрацій ліс не можна відвідувати у 14 областях: Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Київська, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Сумська, Харківська, Херсонської, Черкаська, Чернігівська. Заборона діє як для пішоходів, так і для будь-якого виду транспорту.  Винятком є транспорт, який використовують ЗСУ, інші військові формування та постійні лісокористувачі, представники органів влади. А також винятком є користування транзитними  дорогами.

У Києві та Київській області заборонено відвідувати ліси та зелені зони поза межами житлових масивів. 

Тимчасово окупованими залишаються АР Крим, частини Донецької, Луганської, Херсонської областей, Запорізької областей.  Ризик підірватися на мінах у лісі, за повідомленням ДСНС, на деокупованих територіях зберігається. 

Заборона відвідувати ліси через пожежонебезпечний стан 

Йдеться про період високої пожежної небезпеки (IV-V класи), коли заборонено відвідування лісів і в’їзд до лісових масивів області (крім доріг загального користування) усіх видів транспортних засобів, а також розведення багать у лісових масивах (крім спеціально облаштованих місць і обладнаних територій для рекреації).

Таке обмеження у зв'язку із запобіганням виникнення пожеж стосується і Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Рівненської областей.

Через  високі температури та відсутність опадів пожежна небезпека матиме найвищий клас. Адже зростають ризики виникнення пожеж в природних екосистемах, зокрема через те, що людська недбалість є основною причиною лісових пожеж.

Враховуйте усі заборони та обмеження, плануючи мандрівки цього літа.

Бережіть життя!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень